AICINĀM PIETEIKTIES ĒKU SILTINĀŠANAS PROGRAMMAI

AICINĀM PIETEIKTIES ĒKU SILTINĀŠANAS PROGRAMMAI

2022. gada nogalē attīstības finanšu institūcija ALTUM uzsāka jaunu atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu, kopumā piedāvājot finansējumu 57,2 miljonu eiro apmērā, atbalstot 49% no attiecināmajām izmaksām.

Līdzšinējā aktivitāte ir gaužām zema, tomēr jau līdz 2030. gadam ir jāsper ievērojams solis uz priekšu ēku energoefektivitātes nodrošināšanā, tāpēc iedzīvotājiem ir jāapzinās, ka nu ir pienācis pēdējais brīdis, kad celties un lēkt iekšā šajā braucošajā vilcienā.

Jaunās atbalsta programmas finansējums paredzēts aptuveni 170 daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem. Tāpat šī programma paredz, ka līdz 2026. gada 31. martam ēku renovācijai un dokumentācijai jau jābūt pabeigtai, tātad tās ir tikai trīs pilnas būvniecības sezonas. Tas nav daudz, ņemot vērā, ka renovācijas projekti, sākot ar kopsapulcēm līdz nodošanai ekspluatācijā, var aizņemt pat 2 – 3 gadus.

Energokrīze nav īstermiņa problēma, līdz ar to arī turpmāk, visticamāk, saskarsimies ar dažādiem izaicinājumiem, tostarp, cenu svārstībām dažādu apstākļu ietekmē, gāzes pieejamību nākamajās apkures sezonās, granulu un šķeldas cenas svārstībām – dažādu faktoru kopumu, kas atstās ietekmi uz apkures izmaksām.

Renovētā ēkā dzīvokļu īpašnieki var regulēt sev komfortablu siltumenerģijas temperatūru un maksāt tikai par patērēto siltumenerģiju. Tāpat renovētā ēkā pieaug arī dzīvokļa īpašuma vērtība, turklāt radīs arī lielāku interesi no potenciālajiem pircējiem, jo augstās energoresursu cenas mums ir iemācījušas vērtēt, cik energoefektīvs ir īpašums.

Viens no biežāk dzirdētajiem argumentiem ir par lielajām projekta izmaksām. Protams, daudzdzīvokļu ēkas renovācija nav lēts prieks, tomēr tieši tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti izmantot atbalsta programmu. Tāpat būtiski pieminēt, ka, piesaistot bankas kredītu, dzīvoklis nav jāieķīlā. Atbildība veikt kredītmaksājumus ir tāda pati kā veikt komunālos maksājumus.

Labākais laiks rīcībai ir tagad!

Septiņi gadi paskries nemanot un termiņš par obligāto siltumemisiju samazinājumu, kas saistīts ar ēku apsildi, neizbēgami stāsies spēkā. Tāpēc aicinām būt apzinīgiem un skatīties ilgtermiņā, lai vēlāk nenāktos veikt ēku renovāciju steigā un samierināties ar daudz lielākām izmaksām.